start

 
 
     
Luidsprekers (het hoe en waarom van onze keuze...)


Geluid, iedereen heeft er een eigen verhaal over en elke luidspreker bouwer zijn eigen filosofie.
Het leuke is wel dat alle verhalen en filosofieën over het algemeen wel kloppen, belangrijk is,... geluid is en blijft heel persoonlijk.
Op deze pagina mijn verhaal en waarom ik denk dat in dit geval de Focal een zeer goede en betaalbare luidspreker is.

De betere luidspreker bouwers maken allemaal prima luidsprekers, natuurlijk zijn er wel verschillen maar deze zijn zeer persoonlijk.
Het is erg lastig om verschillende luidsprekers te gaan beluisteren en te beoordelen dit omdat ze thuis toch weer anders klinken en de versterker ervoor ook invloed heeft. Daarom moet je je altijd goed inleven in luidsprekers als je opzoek bent naar een nieuwe set, en ga zeker niet over één nacht ijs. Probeer als je de mogelijkheid hebt wel ergens te luisteren en te vergelijken. Laat je ook door verschillende mensen (die zeggen er verstand van te hebben) informeren. Beluister luidsprekers even globaal. Het ene merk zal levendiger klinken dan de andere. Bepaal welke je het lekkerste vind klinken en laat door alle informatie die je verzameld hebt daar je keuze op vallen.

Naast de klank begint het hele proces met de prijs en het type luidspreker wat je zoekt. Dit laatste heeft meestal te maken met hoe je de luidspreker wilt opstellen. Wil je dit goed doen bedenk dan dat een luidspreker het beste klinkt op "luister hoogte". Over het algemeen ligt dit op ongeveer een meter of iets hoger. (110 cm)

Onze keuze, en waarom.
Het is 2007 en we gaan verhuizen. Het lijkt traditie aan het worden maar bij een verhuizing horen ook nieuwe luidsprekers! Zoals ik hierboven al aangaf moeten we bepalen wat we graag willen hebben in de huiskamer, doen we een zuil luidspreker, en hoe groot? Of doen we een kleinere luidspreker. Mijn mening is dat een kleinere luidspreker op hoogte gebracht moet worden via een standaard. Je kunt dit natuurlijk mooi vinden maar mijn mening is dat je dan net zo goed een volwaardige zuil luidspreker kunt neerzetten. Die staan net zo veel in de weg als de kleine op een standaard, daarnaast heeft over het algemeen een grotere kast betere prestaties in het laag.

Na het lezen van recenties op internet durf ik het wel aan. We gaan voor de Focal Chorus 816v. Dit ook omdat er eigenlijk helemaal niemand negatief is over deze luidspreker. Op internet worden veel vergelijken gemaakt van mensen die zijn wezen luisteren en de 816v hebben vergeleken met andere merken in dezelfde prijsklasse. Daar komt bij dat ze gevoelig zijn, wat inhoud dat ze makkelijk met niet al te veel vermogen goed aan te sturen zijn, ook zit er geen bas reflex poort aan de achterkant, waardoor ze makkelijker tegen een muur kunnen staan En als laatste,... ze zien er werkelijk geweldig uit! (zie foto rechts)

Bijna 12 jaar hebben de 816v's dienst gedaan in onze woonkamer en dit is zeker goed bevallen Toch willen we iets anders, net even een stapje verder, iets groter, iets beter, helaas ook iets duurder.... De 816v's gaan naar een vriend en wij gaan opzoek naar een nieuwe set luidsprekers.

 
 
Focal Aria 948
(bij ons in de woonkamer)

 

Welke opvolger
Als je net zoals ons een muziek liefhebber bent en graag naar kwaliteit luisterd dan wil je soms iets beters dan dat je al hebt. Voor ons zijn de 816v prima luidsprekers, toch zouden we graag iets transparanter hoog willen en iets meer laag. Eigenlijk zoeken we een luidspreker die net wat meer "body" heeft.

Ook nu moeten we rekening houden met het budget, de grote van de luidsprekers is niet zo belangrijk, uiteindelijk gaat het om de klank. Dat het weer een Focal moest worden was wel duidelijk maar welke? Na wat onderzoeken op het internet en weer het lezen van reviews komen we terecht in de "Aria" serie van Focal. Nu alleen nog even de vraag welke het beste bij ons zou passen. In de Aria serie zitten 3 vloerstaande zuilen, namelijk de: 926, 936 en de 948. We laten ze alle drie naast elkaar neerzetten bij een dealer met op verzoek een Rotel versterker omdat we deze ook thuis willen aanschaffen.

Na een luister sessie is het al snel duidelijk, de Aria 948 klinkt echt het mooiste van de drie, dat is zeker.

De Focal Aria 948
De 948 is voorzien van drivers gemaakt van "Vlas". Ik kan hier een heel boeiend verhaal gaan schrijven over dit materiaal maar dat zal ik achter wegen laten. In het kort is het een materiaal wat wordt gebruikt in de kleding industrie en wat zeer sterk en heel ligt is. Dus uitstekend geschikt om er een conus van te maken. Er zijn van de Focal Aria een aantal kleur uitvoeringen, wij hebben gekozen voor de iets duurdere zwart gespoten hoog glans uitvoering. De zijpanelen zijn dan hoogglans zwart.

Verder zijn alle Aria's voorzien van leer aan de voor en achterzijde en een glasplaat boven op. verder staat de gehele Aria serie op een gietijzeren voet met spikes (die je ook ingedraaid kunt laten zitten). Deze voet zorgt er ook voor dat de 2e bas reflex port aan de onderkant van de luidspreker kan ademen. en natuurlijk voor stabiliteit.

Als we naar de specificaties kijken van de gehele Aria serie dan valt op dat ook deze erg gevoelig zijn. De 948 heeft zelfs een gevoeligheid van 92.5 dB (je stopt er 1 watt in en je krijgt op 1 meter afstand 92.5 dB). En aangezien we geen kast van een versterker meer willen komt dit erg goed van pas.

De gehele installatie
Naast de Focal Aria bestaat onze woonkamer installatie uit een Rotel 14 audio set. De A14 versterker levert voldoende (80 watt) vermogen per kanaal en heeft een draaitafel ingang wat voor ons een must was. De Rotel T14 (DAB)tuner en wifi ontvanger zorgt voor het luisteren naar de radio en de overdracht van streamen van oa Spotify. En omdat we veel cd's hebben staat de Rotel CD14 er ook naast. Last but not least draaien we de platen vanaf een Technics SL1210mkII

Luidspreker prijzen
In 2007 was de prijs van een Focal 816v (set van 2) rond 1200,- euro
Bij het maken van deze pagina (sept. 2020) kost een Focal Aria 948 1499,- euro p/st en de zwarte versie 1599,- euro p/st.
Het goede nieuws is dat er regelmatig 2e hands 816v's luidsprekers worden aangeboden op het internet.
reken op een setprijs van 600,- euro voor een zeer nette set 816v luidsprekers.
Ook de Aria 948 komt regelmatig al voorbij, zie je een set staan voor om de nabij de 2000,- euro en dit is wat je zoekt?....
twijfel niet en schaf ze aan!


 
 
     
 
     
Philips FB Specialist
Werkplaats
Fotoboek
in/verkoop luidsprekers