start

 
 
     HenksSpeakerReparatie, de FB Specialist!

De afgelopen jaren hebben we nog al wat Philips luidsprekers uit de FB serie gerepareerd.
Ergens zijn we de tel kwijt geraakt, maar dat het er veel zijn is zeker!

Omdat wij er zoveel gedaan hebben, zijn we ook erg handig geworden met deze luidspreker serie. Daarnaast zijn er veel onderdelen beschikbaar zodat vrijwel elke FB luidspreker weer hersteld kan worden.. De meest voorkomende problemen met deze luidsprekers zijn natuurlijk de foam randen, na een jaar of 20 vergaan de originele randen en moeten er nieuwe geplaatst worden.
Veel eigenaren gaan dan zelf de randen vervangen, de randen kosten ook maar een paar tientje dus men denkt even snel de luidsprekers te herstellen.

Helaas komen er veel luidsprekers in de werkplaats waar randen in gelijmd zijn. in de meeste gevallen is dit niet goed gedaan, ok,.. de luidsprekers doen het wel weer maar de spoel zit dan meestal niet netjes in het midden gecentreerd, wat de belasting natuurlijk niet te goede komt. Pas daarom op met het kopen van luidsprekers waar de eigenaar even snel een paar randen in heeft geplakt. Meestal is dit gedaan om de luidsprekers "even makkelijk" te verkopen.


Welke randen...

Regelmatig krijgen wij de vraag welke randen er gemonteerd worden in de Philips FB serie.
Kort en krachtig antwoord: de juiste! En met de juiste bedoelen we dan de extra soepele die speciaal voor de FB serie gemaakt worden.

Ook komen wij luidsprekers tegen waar men rubber randen in geplakt heeft, of het nou beter of slechter is voor de luidspreker wil ik in het midden laten, wel is het zo dat deze randen iets stugger zijn dus de luidspreker gaan anders bewegen en daardoor anders klinken, ook is rubber zwaarder dan foam en krijgt de achterophanging van de conus het zwaar waardoor na een poosje aanlopen van de spoel in de magneet kan optreden. zelf is mijn mening dat Philips dit niet zo bedoeld heeft en dat het karakteristiek van de luidspreker veranderd.

Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld:
Gewoon origineel houden en foam plaatsen
!

De speciale rand voor de FB luidspreker
Plaatsen
Zoals hierboven aangegeven is het plaatsen van nieuwe randen toch wel een trucje wat je moet kunnen.
Wij plaatsen wekelijks enkele randen en weten inmiddels precies hoe je deze het beste kunt plaatsen.
Naast het gebruik van de juiste soepele randen worden ze ook origineel geplaatst, bij de FB serie is dit aan de achterkant, voordat je ze aan de achterkant kunt plakken moet wel de oude rand netjes en goed verwijderd worden, misschien is dit nog wel belangrijker dan het plakken zelf.

Filters
Naast het vervangen van de randen meten wij ook de filters door. Het komt wel eens voor dat de condensatoren niet meer de waarden hebben wat zou moeten. Als dit zo is dan worden se slechte elco's verwijderd en vervangen.
Hier is speciaal een meter voor aanwezig. Dit kan enorm schelen in de geluidskwaliteit van de luidspreker.
Over het algemeen komt het bij de FB serie niet heel veel voor, maar meten is weten!

Kortom, Heb je een setje Philips uit de FB serie staan en je wilt ze goed en netjes gerepareerd hebben?
Door een liefhebber met verstand van zaken? Neem dan even contact op...

De meest voorkomende FB luidsprekers die we regelmatig herstellen zijn:
- FB815
- FB820
- FB821
- FB825
- FB830
- FB840
- FB850
- FB860
- FB650 / FB651
- FB670 / FB671
- FB690 / FB691
- FB695 / FB696
- FB563
- FB565
-
-
- FB330
- FB750
- FB790
-
- FB1400 (power monitor 100)
-
-
-

 
     
 
     
Philips FB Specialist
Werkplaats
Fotoboek
in/verkoop luidsprekers