SE Bikes P.K. Ripper / Vans Looptail Limited Edition 2021

(september 2021)


P.K.(Perry Kramer)
Even terug,...
Laten we deze pagina is beginnen met een korte inleiding.
Het was begin jaren 80, ik was een jaar of 12 en helemaal gek van de BMX crossfiets hype die zich afspeelde. Het is lang geleden, (jaartje of 40) maar ik was ergens tussen de 10 en 15 jaar. Ik was nog jong en niet kapitaal krachtig genoeg om met hele dure fietsen en spullen in de weer te zijn. Toch had ik een mooie "Redline" BMX en heb ik de afgelopen 40 jaar vaak aan die tijd terug gedacht.

Inmiddels ben ik redelijk een ouwe lul aan het worden en kwam een paar maanden terug op het idee een BMX uit die tijd te gaan zoeken, maar dat viel niet mee. Ik heb nog al wat wensen en wilde wel iets moois hebben het liefst in nieuwstaat. Ik kwam er al snel achter dat dit bijna onmogelijk was, is het er wel dan worden ze zo extreem duur wat eigenlijk niet normaal is. En zo ineens kwam ik er achter dat er retro fietsen door verschillende merken op de markt werden gezet. Dat is natuurlijk ook goed, een fiets met de oude stijl die dan nieuw is. De zoektocht gaat beginnen!

De zoektocht

Het is begin september en ik ben nog steeds opzoek naar een "Old School" BMX uit de jaren 80. Via marktplaats en diverse websites wordt ik op de hoogte gehouden van vraag en aanbod. Jammer is wel dat er veel fietsen aangeboden worden in Amerika of de U.K. Deze laatste is geen optie meer omdat er belasting en een speciale hefing zit op dingen die daar aangeschaft worden. Ook Amerika is geen optie, geen Amerikaan stuurt naar Europa. Aan de andere kant weet je niet wat je koopt, misschien is het frame wel gescheurt of zijn er andere mankementen, het risico is te groot om een kat in de zak te kopen, daar zijn ze gewoon te duur voor.

Veel uit de jaren 80 en 90 is inmiddels een hype, dit noemen we met een mooi woord "vintage" zo komen er weer vintage draaitafels op de markt en,... jazeker BMX-en! Zo brengt de firma GT al een paar jaar een BMX op de markt die afgeleid is uit de jaren 80 en kom ik er achter dat de firma S.E. BIKES dit ook doet met 3 soorten fietsen waaronder de P.K. RIPPER! We doen wat onderzoek en komen terecht bij Fritsbmx in Dedemsvaart en deze heeft net de Vans Looptail Limited Edition binnen,... ik begin nerveus te worden, stuur een mail en krijg vrijwel direct antwoord dat ze nog een looptail op voorraad hebben. Mijn antwoordt is kort, graag reserveren en ik kom hem morgenochtend halen!
De reis gaat naar Dedemsvaart, niet echt om de hoek maar laten we maar zeggen dat wat je van ver haalt lekker is. Bijna anderhalf uur later kom ik aan in Dedemsvaart, eigenlijk is Fritsbmx gesloten in de ochtend maar ze zouden wel aanwezig zijn. Ik wordt ontvangen door Frits en Carla en krijg (altijd een goed begin) koffie aangeboden. De Looptail staat al klaar,... jeetje wat een mooie fiets zeg! Zelfs Frits denkt er over één te houden van de 5 die hij van S.E. Bikes ontvangen heeft. Ik ben nog wat verbaast omdat op alle foto's die van de fiets te vinden zijn geen voorrem zit en deze heeft dit wel. Frits geeft aan dat deze er bijgeleverd wordt alleen is het niet gebruikelijk in de huidige BMX wereld deze te monteren. Nou ik ben er erg blij mee omdat ik wat aanpassingen wil gaan doen aan deze Looptail en daar hoort ook een rem aan de voorkant bij.

De Fiets staat in de showroom in een standaard, heel handig, je rijd er zo een wiel in en door een klem constructie blijft de fiets dan staan. Deze standaard wordt ook verkocht en ik besluit er één mee te nemen. We kletsen nog wat verder, laden de fiets in en ik ben de gelukkige eigenaar van een S.E. BIKES P.K. RIPPER VANS Looptail Limited Edition BMX!

S.E. Bikes / P.K. Ripper & Vans BMX

Afkortingen en namen, waar staan ze voor, eigenlijk heel éénvouding. P.K. staat voor Perry Kramer deze fietscrosser uit de eind jaren 70 en begin jaren 80 (zie afbeelding bovenaan), die samen met Scot Breithaupt van Scot Enterprice (SE RACING) het model "RIPPER" op de markt bracht. Als je dan alles achter elkaar zet krijg je een S.E. BIKES model: P.K. RIPPER.

Dat BMX (Bicycle Motocross) een hit was in de jaren 80 is duidelijk, Maar ook de firma Vans was in die tijd veel te vinden in de wereld van de BMX, de platte schoenen hadden goed grip op de pedalen van de fiets. Vans sponsorde ook veel BMX evenementen en racers.

SE Bikes besloot daarom na 40 jaar een hulde te brengen aan Vans en de betrokkenheid bij de sport en komt daarom met 3 Limited Editions uit, waaronder deze Looptail.
Mijn Looptail
Veel mensen vragen zich af wat ik met deze fiets ga doen, nou,... dat weet ik eigenlijk zelf niet. Afgezien dat het een goede investering is vind ik het gewoon leuk en "omdat het kan" Deze BMX wordt momenteel al verhandeld voor het dubbele van de aanschaf prijs (zie Ebay) Maar dit is niet de rede dat ik na 40 jaar een "cult" fiets heb aangeschaft. Ga ik er op rijden? Misschien met mooi weer een rondje door de straat want de Vans banden met hetzelfde profiel als de Vans schoenen wil ik graag heel houden omdat ze nu al niet meer leverbaar zijn met de witte en rode accenten.

Wat ik er wel mee ga doen is wat costomizen. Ik heb bij Fritsbmx al een ander setje rode SE Bikes BEAR TRAP pedalen mee genomen en verder wil ik nog wat meer rode accenten aanbrengen. Daarnaast een hoger stuur monteren en als laatste ben ik opzoek naar originele zwarte Tuff Wheels van Skyway (5 spaaks sterwiel) Alle onderdelen die van de fiets afkomen worden zorgvuldig bewaard, mocht ik de fiets ooit verkopen dan kan deze weer 100% origineel gemaakt worden De fiets zelf zet ik ergens in huis, misschien in de werkplaats of in mijn studio en ga ik er lekker naar kijken en genieten.

Hieronder nog wat (detail) plaatjes van de Vans Looptail (klik op een foto voor de grotere versie)

SE Bikes P.K. Ripper / Vans Looptail Lim. Edition specs:
Color(s) Black
Frame Vans Edition, 6061 Aluminum Floval Tubing, Looptail Rear End, Seatstays Wrap, Retro Diamond Shape Dropouts, 68mm American Bottom Bracket, Limited Edition & Individually Numbered on the Inside of the Rear Dropout
voorvork “Off the Wall” Landing Gear, Full Cr-Mo
Crankset SE TSC Cranks, 180mm, Sealed Bearing American Bottom Bracket, 141mm Spindle Length, 19mm Spindle Diameter, Alloy Spider, 44T Alloy Chainring
Pedals X-Pedo Low-profile Platform w/ Removable Pins
Chain KMC Z6
Wheelset Sealed Bearing SE Mohawk Hubs, 36H High-Flange Alloy, w/ Double-wall Rims, 16T Freewheel, Stainless Spokes
Banden Vans x Cult Tires, All Over Tread Design, Vans Waffle Sole Pattern, 20” x 2.1” Front & Rear
Remmen Tektro C-310 V-Brake, Slick Cable
Rem Hendels Tektro 316A, 2-Finger Alloy
Headset Aluminum Cups, 1-1/8” Threadless, SE Wing Logos on Bottom Cup
Handlebar Cr-Mo Power Wing, 29” x 8.25”, 10° Backsweep, 1° Upswe
Stern Retro Alloy Top-Load w/ Engraved SE Logo on Top & Sides, Hidden Top Cap, 55mm Reach
Grips Vans x Cult Grips, Waffle Sole Pattern, Made in USA
Seat SE Racing Old School
Seatpost Micro-Adjust Alloy, 27.2mm
Seat Clamp: SE Racing Champ Clamp, Alloy, 31.8mm Inner Diameter
Accessories Vans Checkerboard Padset, ‘66 Dice Valve Caps, SE Wheelie Pegs, Alloy Rear Wheel Washers
Weight 24 lbs / 10.86 kgs
My SE Bikes P.K. Ripper / Vans Looptail Lim. Edition Custom
nummer: Vans21-0320 (Limited Edition)
    Prijzen
Pedalen SE Racing Bear Trap Red € 29.95,-
Handlebar Eclat Strangler 22.2mm
10" high, 4-piece
€ 79.95,-
Zadelpen Merkloos 25.4mm gebogen zwart € 10.00,-
Zadelstrop Monte Grappa 22.2mm zwart € 4.75,-
Vulbus TOM 25.4mm > 27.2mm € 4.75,-
Grips Odi Vans lock on 130 mm black/red € 28.95
Valve Caps Dobbelsteen wit (home made) € 0,-
       
Totale modificatie kosten:
(Dit zijn de kosten zonder de aanschaf van de fiets)
€ 158.35,-
       
Schoenen Vans P.K. Ripper Limited Edition (Vans.nl) € 79.95,-
       
       
       
       
       
       
       

Hieronder de foto's van de gemodificeerde Vans LooptailHieronder een filmpje van SE Bikes van de looptail