(update: 21-07-22)

    Mijn fietsen
  Batavus
  Project Redline
  SE Bikes Looptail 2008
  SE Bikes Vans Limited Edition
     

Even terug,...
Laten we dit gedeelte van de website is beginnen met een korte inleiding.
Het was begin jaren 80, ik was een jaar of 12 en helemaal gek van de BMX crossfiets hype die zich afspeelde. Het is lang geleden, (jaartje of 40) maar ik was ergens tussen de 10 en 15 jaar. Ik was nog jong en niet kapitaal krachtig genoeg om met hele dure fietsen en spullen in de weer te zijn. Toch had ik een mooie "Redline" BMX en heb ik de afgelopen 40 jaar vaak aan die tijd terug gedacht.

Inmiddels ben ik redelijk een ouwe lul aan het worden en kwam ik in 2021 op het idee een BMX uit die tijd te gaan zoeken, maar dat viel niet mee. Ik heb nog al wat wensen en wilde wel iets moois hebben het liefst in nieuwstaat. Ik kwam er al snel achter dat dit bijna onmogelijk was. Op deze pagina's kan je lezen en zien hoe ik dit opgelost heb en wat belangrijker is, lekker bezig te zijn met de BMX hobby.

De zoektocht

Het is begin september 2021 en ik ben nog steeds opzoek naar een "Old School" BMX uit de jaren 80. Via marktplaats en diverse websites wordt ik op de hoogte gehouden van vraag en aanbod. Jammer is wel dat er veel fietsen aangeboden worden in Amerika of de U.K. Deze laatste is geen optie meer omdat er belasting en een speciale hefing zit op dingen die daar aangeschaft worden. Ook Amerika is geen optie, geen Amerikaan stuurt naar Europa. Aan de andere kant weet je niet wat je koopt, misschien is het frame wel gescheurt of zijn er andere mankementen, het risico is te groot om een kat in de zak te kopen, daar zijn ze gewoon te duur voor.

Veel uit de jaren 80 en 90 is inmiddels een hype, dit noemen we met een mooi woord "vintage" zo komen er weer vintage draaitafels op de markt en,... jazeker BMX-en! Zo brengt de firma GT al een paar jaar een BMX op de markt die afgeleid is uit de jaren 80 en kom ik er achter dat de firma S.E. RACING dit ook doet met 3 soorten fietsen waaronder de P.K. RIPPER! We doen wat onderzoek en komen terecht bij Fritsbmx in Dedemsvaart en deze heeft net de Vans Looptail Limited Edition binnen,... ik begin nerveus te worden, stuur een mail en krijg vrijwel direct antwoord dat ze nog een looptail op voorraad hebben. Mijn antwoordt is kort, graag reserveren en ik kom hem morgenochtend halen!
De reis gaat naar Dedemsvaart, niet echt om de hoek maar laten we maar zeggen dat wat je van ver haalt lekker is. Bijna anderhalf uur later kom ik aan in Dedemsvaart, eigenlijk is Fritsbmx gesloten in de ochtend maar ze zouden wel aanwezig zijn. Ik wordt ontvangen door Frits en Carla en krijg (altijd een goed begin) koffie aangeboden. De Looptail staat al klaar,... jeetje wat een mooie fiets zeg! Zelfs Frits denkt er over één te houden van de 5 die hij van S.E. Racing ontvangen heeft. Ik ben nog wat verbaast omdat op alle foto's die van de fiets te vinden zijn geen voorrem zit en deze heeft dit wel. Frits geeft aan dat deze er bijgeleverd wordt alleen is het niet gebruikelijk in de huidige BMX wereld deze te monteren. Nou ik ben er erg blij mee omdat ik wat aanpassingen wil gaan doen aan deze Looptail en daar hoort ook een rem aan de voorkant bij.

De Fiets staat in de showroom in een standaard, heel handig, je rijd er zo een wiel in en door een klem constructie blijft de fiets dan staan. Deze standaard wordt ook verkocht en ik besluit er één mee te nemen. We kletsen nog wat verder, laden de fiets in en ik ben de gelukkige eigenaar van een S.E. RACING P.K. RIPPER VANS Looptail Limited Edition BMX!

Lees hier meer over de SE Racing Vans Looptail 2021 >>>

Projecten
Nieuwe (of bijna) fietsen zijn leuk om naar te kijken, Nog leuker is het om fietsen zelf op de bouwen. Zo heb ik een partij oude onderdelen opgekocht waar ook twee oude fietsen bij zaten. Beide fietsen zijn toe aan een opknap beurt. veel onderdelen uit deze opkoop partij kan ik dan gebruiken om de fietsen weer netjes te maken. Op deze paginq vind je de links naar deze twee fietsen. De Asco van Nederlande afkomst gaan we om toveren naar een freestyle bmx, en natuurlijk bouwen we de Redline uit 1983 na zoals Henk hem zelf had!

1983
Heel veel weet ik niet meer uit die tijd, wel dat ik een Redline BMX had waar ik toen ook al flink aan sleutelde. Zo te zien (wel moeilijk) had ik rode banden, blauwe velgen een CW stuur en een blauw zadel. Ik ga dan ook proberen deze fiets na te bouwen. het zal lastig worden het CW stuur te vinden, maar we gaan ons best doen. zie de plaatjes hieronder.

Inmiddels is er een Redline! bekijk hem hier >>>

Hieronder nog wat plaatjes uit de jaren 80 van Henk op zijn Redline.