<< Terug naar de vorige pagina

Onze woning > zonnepanelen

Na jaren bedenken of we ze nou wel of niet zouden nemen hebben we in de zomer van 2022 toch besloten om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit omdat het een goede investering is en je ze met een jaar of 6 weer terug verdiend hebt. Daarnaast gaan direct je maandelijkse energiekosten omlaag. De over productie die je opwekt wordt aan het einde van het jaar verekend, dit bedrag krijg je aan het einde van het jaar terug, dit is dus een win - win - win situatie!.

We hebben ons er in verdiept en er zijn een aantal mogelijkheden die natuurlijk ook verschillende kosten met zich mee brengen. We waren er al snel uit dat we losse omvormers wilde die op het dak gemonteerd worden onder het paneel zelf. Dit heeft als voordeel dat je geen omvormer ergens in huis krijgt. Mensen in onze omgeving die dit wel hebben gedaan geven aan dat ze brommen of dat er een ventilator inzit die je hoort en dit wilde wij liever niet.

Ons dak is nu voorzien van 14 zonnepanelen en 14 losse omvormers.

Het voordeel van losse omvormers is dat je een maximale opbrengst hebt doordat de panelen een eigen omvormer hebben. Bij een systeem met 1 omvormer heeft een slecht werkend paneel invloed op de andere panelen. Op dit moment liggen de panelen een aantal dagen op het dak en hebben we de eerste 2 dagen (en die waren niet best) al meer dan 50 kwh opgewekt. Aangezien we geniddeld 12 kwh per dag gebruiken snap je wel dat we flink over produceren wat uiteindelijk weer ten goede komt op de jaar afrekening.

Onze installatie is geplaatst door Robinzon uit Huizen dit omdat deze alleen voor kwaliteit gaat en daarom ook alleen de betere panelen en omvormers plaatst. Onderop deze pagina de details van onze eigen energie centrale.


pagina aangemaakt op 07-07-22

 
  Het systeem
Panelen Jinko 400 N-Type 66 TR 385 - 405 watt (MONO-FACIAL ALL BLACK)
Omvormers Enphase IQ7+
Montage systeem Solarstell Connect
Aansluiting Verdeeld over 3 fases (4 - 4 - 6 )
     
  Opbrengstcalculatie
Verwachte opbrengst 5.278 kWh
Besparing eerste jaar € 1.256,16
Besparing na 25 jaar € 33.281,93
Terugverdientijd 6.4 jaar
     
  Stroomopbrengst van het systeem
Aantal panelen & omvormers 14
Vermogen 5600 wp
Productie 5278 kWh